+31 024 329 52 00
Harting

Brillenkoppie of brillenkoppie? Voor ieder wat wils!

Brillen Zonnebrillen Optometrie Trends Optometrie Oogmode Oogzorg Andy Wolf Serengeti Lindberg Silhouette Theo Barton Perreira Clayton Franklin Markus-T GIjs brillen
alle blogberichten

Welke bril past bij jou?

Het uitzoeken van het juiste montuur kan heel lastig zijn. Want wat is er in de mode en wat vind je mooi? En welk montuur past er nou eigenlijk bij jouw gezicht?

Een bril kan een sterk bepalend onderdeel van je uiterlijk zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het ronde brilletje van John Lennon, de Wayfarers van James Dean en de Cateye brillen van Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Een bril kan je stijl en karakter weerspiegelen en kan je uitstraling versterken.

Ken je dat gevoel? Je bent op zoek naar een nieuw montuur, je stapt Harting binnen om vervolgens door de bomen het bos niet meer te kunnen zien door een overvloed aan mooie monturen. Ad helpt je bij dezen een handje om te kiezen voor de juiste bril, door toe te lichten welke vorm bril er bij jouw gezicht past. Zo zakt de moed je niet in de schoenen en is het uitzoeken van een montuur zowel gemakkelijker als leuker!

En nu?
Bij het uitzoeken van een montuur zijn er drie zaken waar je op moet letten: de kleur van het montuur die past bij de kleur van je huid, haren en ogen; de vorm van het montuur, deze moet passen bij de vorm van je gezicht en het formaat van het montuur, die in verhouding moet zijn met het formaat van je gezicht. In alle gevallen is het slim om vormen en kleuren te kiezen die je sterke punten versterken en de aandacht wegleiden van de mindere punten in je gezicht.

Er zijn zeven gezichtsvormen te onderscheiden. De vorm wordt bepaald door de verhouding tussen de lengte en breedte van je gezicht, de verhouding tussen de breedte van je voorhoofd en je kin en kaaklijn.

Vierkant gezicht:
Een afgerond montuur dat niet te klein is past goed bij deze gezichtsvorm. Het laat je gezicht op deze manier langer lijken. Denk aan het dragen van ronde of ovale brillen. Vermijd brillen die klein zijn of hoekige vormen hebben. Een montuurloze bril staat bij een vierkant gezicht ook mooi.

Rond gezicht:
Rechthoekige monturen, of in ieder geval een recht ontwerp is aan te raden wanneer je een rond gezicht hebt. Zo benadruk je de contouren van jouw gezicht. Tevens is een bril met een iets breder montuur een goede optie bij een rond gezicht. Ronde monturen daarentegen kun je het beste in de rekken laten hangen.

Hartvormig gezicht:
Jouw gezicht is kenmerkend door de ietwat puntige kin en het brede voorhoofd. Ovale en ronde monturen zijn hiervoor uiterst geschikt. Een klein of bont montuur is bij deze gezichtsvorm niet zo mooi. Een montuur met subtiele en zachte accenten zullen wel prachtig staan bij jou!

Driehoekig gezicht:
Driehoekige gezichten zijn eigenlijk het omgekeerde van een hartvormig gezicht namelijk een brede kin en een smal voorhoofd. De nadruk ligt bij jou vooral op de onderste helft van je gezicht, kies daarom voor een montuur die aan de bovenzijde sterker benadrukt is. Een goede keuze is bijvoorbeeld het Cat-Eye montuur.

Ovaal gezicht:
Met een ovaal gezicht ben je gezegend als het op brillen aankomt. Vrijwel elke montuurvorm staat mooi bij jouw gezicht, waardoor je dus ruime keuze hebt. Alleen kleine ronde brillen zijn niet zo geschikt bij deze gezichtsvorm. Let er ook goed op dat het montuur qua formaat past bij jouw gezicht.

Langwerpig gezicht:
Wanneer je een lang gezicht hebt, zullen jouw brede voorhoofd en hoekige kaaklijn de meest opvallende gelaatstrekken zijn. Voor dit type gezicht is het verstandig te kiezen voor een montuur met hoge glazen en ronde vormen. De hoge glazen laten jouw gezicht korter lijken. De ronde vormen verzachten de sterke en hoekige lijnen van het gezicht.

Ruitvormig gezicht:
Een ruitvormig gezicht kenmerkt zich door een smal voorhoofd, een smalle kin en het breedst rond de wangen. Door een bril te kiezen met een zware, sterke bovenrand wordt de aandacht richting de ogen getrokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bovenrand monturen, Cat-Eye monturen of Aviators. Als je de vorm van je jukbeenderen wilt verzachten kun je ook eens een ovale bril of Butterflymodel proberen.


Als je het nog steeds lastig vindt om een montuur uit te kiezen kun je uiteraard altijd advies vragen aan Ad. Ad weet tenslotte als geen ander wat het beste bij jou past!