+31 024 329 52 00
Harting

Heb jij vaak last van hoofdpijn?

Brillen Zonnebrillen Optometrie Oogzorg Ogen Lenzen Tips Opticien
alle blogberichten

Een bril is een heel goed idee!

Heel veel mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Zeurderig, stekend of kloppend. De oorzaak is gelukkig meestal wel onschuldig. Denk aan gespannen schouder- en nekspieren. Dit kan komen omdat je een bril nodig hebt. Een andere oorzaak voor hoofdpijn kan bijvoorbeeld het teveel aanspannen van je lensspiertjes zijn of 'vermoeide ogen'. Maar hoe zit dat dan en hoe gaat een bril me precies helpen?

Onnatuurlijke houding

Wanneer je moet knijpen met je ogen om te kunnen zien wat er op je scherm staat, buig je vaak ook je nek naar voren. Dat is een onnatuurlijke houding die je nek- en schouderspieren onder spanning zet. Logisch dus dat als je dit te lang doet, dat dit voor hoofdpijn zal zorgen. Dit is dus een goed moment om een afspraak te maken bij Harting en te checken of je een bril nodig hebt!

Vermoeide ogen

Vermoeide ogen veroorzaken regelmatig hoofdpijnklachten en oncomfortabel zicht. Dit gebeurt vaak in de loop van de dag of na ingespannen lezen. Je ogen voelen zwaar aan en geïrriteerd of branderig. Hierdoor ga je in je ogen wrijven of stop je met lezen. De bijbehorende hoofdpijn zit bij je slapen, boven je wenkbrauwen of in je achterhoofd maar soms ook in je hele hoofd. Herken je dit en heb je regelmatig last van deze klachten ga hier dan zeker even mee naar de huisarts of kom langs bij Harting!

Maar Ad, hoe krijg je dan vermoeide ogen?

Heb je last van bovenstaande klachten, dan moeten je ogen of je oogspieren zich teveel inspannen. Mogelijke oorzaken:

  • Je hebt nog geen bril maar je hebt er duidelijk wel een nodig!
  • Je bril heeft de verkeerde sterkte.
  • Wennen aan je nieuwe bril/sterkte is moeilijk.
  • Je ogen staan niet vanzelf ‘recht’, waardoor je de neiging hebt om scheel te kijken. Je oogspieren willen dat corrigeren en dat kost teveel inspanning.
  • En dan zijn er ook nog onbekende oorzaken, dan komen ze er dus niet achter waarom je vermoeide ogen hebt. Een optometrist en/of (oog)arts kan hier verder onderzoek naar doen.

Hoofdpijn en wazig zicht?

Heb jij last van hoofdpijn in combinatie met wazig zicht, de ene keer veraf en de andere keer dichtbij? Dat kan komen door een ‘accommodatie spasme’. De spieren waarmee je ‘scherp stelt’ (accommodatiespieren) kunnen zich dan niet meer goed ontspannen, omdat je ze te veel en intensief gebruikt. Dit komt voornamelijk voor bij tieners die kampen met stress. Maak snel een afspraak bij Harting, dan kunnen wij beoordelen wat er aan de hand is.

Zonnebrilletje op

Nog een tip van Ad: voel je hoofdpijn opkomen? Zet je zonnebril op. Vooral bruine en oranje glazen filteren het licht heel zacht en dat is rustiger voor je ogen. Een zonnebril is daarom een geweldige bril tegen hoofdpijn!