+31 024 329 52 00
Harting

Ogen laten opmeten: Waarom is dit verstandig?

Brillen Optometrie Optometrie Oogzorg Ogen Lenzen Tips Opticien Contactlens Specialist
alle blogberichten

Ogen laten opmeten: Waarom is dit verstandig?

In ons vorige blog hebben wij uitgelegd wat een aantal oorzaken kunnen zijn dat je ogen achteruit gaan. Om ervoor te zorgen dat er een oplossing gevonden wordt voor de kijkproblemen, kan ervoor gekozen worden om een oogmeting te doen. Maar waarom en wanneer moet je eigenlijk je ogen laten opmeten? En hoe wordt een oogmeting uitgevoerd?

Waarom je ogen laten opmeten?

De belangrijkste reden waarom je een oogmeting moet doen, is omdat je slechter bent gaan zien. Een oogmeting kan de oorzaken van het minder scherp zien achterhalen. Daarnaast kan slecht zien voor gevaarlijke situaties zorgen in het verkeer, waardoor niet alleen jijzelf maar ook anderen in gevaar komen. Een andere belangrijke en veelvoorkomende reden om een oogmeting te doen is dat je hoofdpijn ervaart tijdens het werk of het lezen van een boek. Als het oog moeite heeft om scherp te stellen bij het lezen van een tekst, dan kan dit voor hoofdpijn zorgen. Een kleine aanpassing in de vorm van een bril of lens zou een einde kunnen maken aan deze zeurende hoofdpijn.

Wanneer je ogen laten opmeten?

Het kan allereerst geen kwaad om periodiek je ogen te laten opmeten. Door alledaags telefoon- en computergebruik maar ook door het ouder worden van de ogen kunnen de ogen na verloop van tijd verslechteren. Het kan voorkomen dat je de verslechtering van de ogen zelf opmerkt, maar als je ogen geleidelijk verslechteren dan kan dit nog wel eens onopvallend gebeuren. Een periodieke oogmeting kan in dat geval dan detecteren dat jouw bril of lenzen mogelijk aangepast moeten worden.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je wél merkt dat je ogen achteruit gaan. Ook in dat geval is het uiterst belangrijk om een oogmeting te doen. Slecht zien kan ervoor zorgen dat je duizelig wordt, hoofdpijn krijgt en kan het je daarnaast in gevaarlijke situaties brengen. Allemaal gevolgen die je logischerwijs wilt voorkomen.

Hoe worden je ogen opgemeten?

Een oogmeting vindt bij ons in meerdere onderdelen plaats. Allereerst bekijken we wat je huidige sterkte is. Als je al een bril of lenzen draagt, dan zullen we kijken of deze ‘bijsturing’ nodig zal hebben. Daarnaast kijken we wat jouw oogbolling is en of jouw oog wellicht een cilinder-afwijking bevat. Om de oogsterkte en de oogbolling te bepalen, maken we gebruik van hypermoderne apparatuur en krijg je alleen advies van opgeleide opticiens.

Wat zijn de vervolgstappen?

Een oogmeting is ervoor bedoeld om te achterhalen wat ervoor zorgt dat je minder scherp bent gaan zien. Het uiteindelijke doel van de oogmeting is om de klachten van de klant te verhelpen. Hiervoor kunnen verschillende oplossingen worden gevonden, maar komt het het vaakst voor dat men een bril of lenzen nodig heeft. Als er, echter, complexere problematiek ten grondslag ligt aan een kijkprobleem dan zou een vervolgafspraak bij onze Orthoptiste of Optometrist gemaakt kunnen worden.

Wil jij graag je ogen laten opmeten door 1 van onze opgeleide professionals? Maak dan een afspraak.