+31 024 329 52 00
Harting

Lenzen met cilinder: wat zijn dat eigenlijk?

Brillen Oogzorg Ogen Lenzen Opticien Contactlens Specialist
alle blogberichten

Heb je wel eens lenzen of verschillende brillen geprobeerd, maar merk je toch dat je wazig blijft zien? Dan kan het zijn dat je lenzen met cilinder nodig hebt. Deze zogenaamde torische lenzen zijn bedoeld om ogen met een cilinderafwijking te corrigeren en kunnen daarom mensen helpen om weer scherp te zien. Maar wat is een cilinderafwijking eigenlijk, waarom bestaan deze lenzen met cilinder, en wanneer zijn ze geschikt voor jou? Lees snel verder en kom erachter.

Wat is een cilinderafwijking in het oog?

Een cilinderafwijking wordt ook wel met een moeilijk woord ‘astigmatisme’ genoemd. Dit is een afwijking van het hoornvlies waardoor de kromming van het hoornvlies niet overal hetzelfde is. Het licht wordt dan op de horizontale as anders afgebogen dan op de verticale as (zie afbeelding), waardoor elke as een ander focuspunt heeft en de persoon minder scherp zal zien. Om scherp te kunnen zien is het dus belangrijk dat de lichtstralen perfect op het hoornvlies samenkomen. Als de kromming van het hoornvlies (zoals bij astigmatisme) niet overal gelijk is, dan komen deze lichtstralen niet perfect bij elkaar en zie je daarom minder scherp.

Hoe werken deze contactlenzen met cilinder?

Het kan natuurlijk erg vervelend zijn als je door een cilinder minder scherp ziet. Gelukkig is voor deze oogafwijking een oplossing gevonden. Om er namelijk voor te zorgen dat de lichtstralen wel op hetzelfde punt terechtkomen, zijn er torische lenzen (oftewel lenzen met cilinder) ontwikkelt. Deze lenzen zorgen ervoor dat de onregelmatigheid op het hoornvlies wordt gecorrigeerd, de lichtstralen daardoor perfect bij elkaar samenkomen en men weer scherp kan zien. Als je dus bijvoorbeeld meer kromming in de verticale as hebt, dan kunnen lenzen die de horizontale as ‘krommer’ maken ervoor zorgen dat je weer scherp ziet.

Het is ook mogelijk om de ogen te laten corrigeren met een refractie-bril. Deze bril zorgt ervoor dat het licht op de juiste manier gekromd wordt, zodat de lichtstralen van de verticale en horizontale as weer perfect bij elkaar komen. Een bril met cilinder is daarom een fijne oplossing voor mensen die niet graag lenzen dragen.

Heb ik lenzen met cilinder nodig?

Dit is een vraag die onze experts het beste kunnen beantwoorden. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om hier zelf achter te komen. Onze opticiens kunnen precies zien of je lenzen met cilinder nodig hebt. Daarnaast meten ze exact voor je op welke corrigerende lens of bril je nodig zal hebben. Op basis van deze kennis kan er namelijk pas besloten worden of je lenzen met cilinder nodig hebt.

Herken je dat je ondanks een bril of lenzen niet scherp genoeg ziet? Kom dan eens langs bij ons in de winkel en ontdek wat wij voor je kunnen doen!

Maak een afspraak