+31 024 329 52 00
Harting

Wat is Glaucoom, wat zijn de symptomen en hoe behandel je het?

Optometrie Optometrie Oogzorg Ogen
alle blogberichten

Wat is Glaucoom, wat zijn de symptomen en hoe behandel je het?

Veel mensen zullen bij het lezen van deze blog zich afvragen “Wat is glaucoom precies?”. Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Als de oogzenuw beschadigd is,dan ontstaat er geleidelijk verlies van het gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogdruk kan ook normaal zijn. Het is daarom belangrijk om niet alleen de oogboldruk te controleren maar ook om de oogzenuw goed te laten beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld door fundusfoto’s van de oogzenuw te laten maken en te laten beoordelen door een oogspecialist zoals optometrist of orthoptist.

Glaucoom geeft de eerste jaren vaak geen klachten. Pas als het gezichtsveld kleiner is geworden ontstaan er klachten. Het is daarom belangrijk om tijdig de oogdruk en de oogzenuw goed te beoordelen, om gezichtsvelduitval te voorkomen.

Wat zijn de glaucoom symptomen?

De glaucoom symptomen kunnen zich als volgt uiten:

  • Verminderde gezichtsscherpte;
  • Gezichtsvelduitval (je stoot vaker voorwerpen om, je merkt dingen in de omgeving niet snel op);
  • Drukkend gevoel op je ogen
  • Misselijkheid of braken
  • Hoofdpijn.

Bij welke mensen komt glaucoom het meeste voor?

Glaucoom is de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij mensen boven de 60 jaar oud (bron: American Academy of Ophthalmology). Gelukkig kan blindheid voorkomen worden als mensen er snel bij zijn. Daarom adviseren wij om jouw ogen te laten testen als 1 van volgende punten met jou overeenkomt:

  • Hoge oogdruk;
  • Glaucoom in de familie;
  • Leeftijd boven de 40 jaar;
  • Hoge brilafwijking (>S-6.00/S+6.00)
  • Medicatiegebruik zoals Prednison of medicatie zalf of oogdruppels met steroïden.

Hoe ziet een glaucoom behandeling eruit?

Een glaucoom behandeling is het meest effectief als je er op tijd bij bent. Als behandeling kan je oogdruppels krijgen die oogboldruk verlagen, dit kan ook worden voorgeschreven als je nog een normale oogdruk hebt. Indien de oogboldruk met oogdruppels niet verlaagd dan kan een laserbehandeling of een operatie nodig zijn. Deze behandelingen verlagen dan ook de oogboldruk.

Indien er glaucoom is geconstateerd, blijft u de rest van u leven onder controle van een oogarts, meestal vinden er jaarlijks controles plaats.

Laat je testen bij Harting Oogmode & Oogzorg

Indien je één of meerdere van de oorzaken herkent. Laat je dan testen door een van onze oogheelkundig gespecialiseerde medewerkers. Zoals bovenstaand beschreven, is het belangrijk om vroegtijdig glaucoom te detecteren. Wil je een afspraak maken? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.