+31 024 329 52 00
Harting

Weetjes over jouw ogen

Brillen Nieuw Optometrie Oogmode Oogzorg
alle blogberichten

Wat is een feit en wat is een fabel?

Er wordt heel veel gezegd en geschreven over onze ogen maar wat is nou waar? Ad heeft een aantal bekende feitjes en fabels voor jullie verzameld en beantwoord.

Lezen in het donker is slecht voor je ogen...
In het donker lezen is niet slecht voor je ogen, dit is dus een fabel. Wel kost het de ogen meer moeite en inspanning om te kunnen zien in het donker. Door deze extra inspanning raken de ogen sneller vermoeid, kunnen je ogen gaan tranen en het kan zorgen voor hoofdpijn. Dit zijn natuurlijk allemaal tijdelijke symptomen.

Wortels zijn goed voor je ogen...
Dit is deels een feit en deels een fabel. Wortels zijn goed voor de ogen omdat ze veel vitamine A bevatten en dit is zeer goed voor je zicht. Maar groenten en fruit zoals asperges, bloemkool, bananen en mandarijnen bevatten ook vitamine A. Deze zijn dus net zo goed als wortels. Op zoek naar voedsel dat echt goed is voor je ogen? Eet dan een gele of oranje paprika, goji bessen of eieren. Dit voedsel bevat een stofje, wat zorgt dat we fijne details beter kunnen zien.

Als je een bril of lenzen draagt, gaan je ogen sneller achteruit...
Dit is een heel groot fabeltje! Een bril of lenzen hebben geen invloed hier op. Je ogen wennen wel aan een bril of aan lenzen maar het is niet zo dat je minder scherp gaat zien omdat je gewend bent aan de bril of lenzen. Het tempo waarop je ogen achteruit gaan, wordt door je ogen zelf bepaald.

Van scheel kijken, word je scheel...
Fabel! Als je scheel kijkt, komt dit door een fout in de coördinatie van je oogspieren. Als je met opzet scheel kijkt, - zoals wanneer de klok 12 uur slaat -, train je je oogspieren maar je blijft hier natuurlijk niet scheel door kijken.

Een contactlens kan achter je ogen schieten...
Hier zijn veel mensen bang voor maar dit is echt onmogelijk. Je ogen worden namelijk beschermd door een dun vliesje, het bindvlies en dit staat in verbinding met de oogleden. De contactlens kan voor een deel in de bindvlieszak terecht komen, de lens schiet dan voor een deel onder de oogleden maar wees niet bang, dit is eenvoudig te verhelpen.

Het is slecht voor je ogen om dicht bij de tv te zetten...
Dit is een feit. Dichtbij de tv zitten kan ervoor zorgen dat je ogen sneller myoop worden. Zeker als het al in de familie voorkomt. Het kan dus wel schadelijk zijn voor je ogen. Daarnaast kan het vermoeiend zijn voor de ogen om lang voor een scherm te zitten.

Werken achter de computer is slecht voor je ogen...
Nog een feitje. Net als dicht bij de tv zitten, kan staren naar een beeldscherm ervoor zorgen dat je ogen myoop worden. Het kan dus slecht zijn voor je ogen. Ook kun je last krijgen van droge ogen door het langdurig staren naar je scherm. Zie je teksten op je beeldscherm vaak onscherp? Wie weet is het dan toch tijd voor een bril of een speciale computer/beeldschermbril.

Bescherm uw ogen tegen straling:
Digitale apparatuur zoals computers, tablets en mobiele telefoons hebben als vervelende bijwerking dat ze schadelijk blauw licht uitstralen. Dat is zo schadelijk omdat het uw dag-nacht ritme verstoort. Een overdosis kan leiden tot slapeloosheid en gebrek aan concentratie.

Vragen over andere feiten en fabels? Stel ze gerust en Ad helpt jullie verder.